<<  <  Mei 2022  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
     

Reisleiders

Roger Delbaere, Historicus
Is al 35 jaar reisleider van de V.V.L.

E-mailAfdrukken

BULGARIJE

Titel:
BULGARIJE
Wanneer:
ma, 30. mei 2022 - di, 7. juni 2022
Categorie:
Reizen in Europa

Omschrijving

i.s.m. Davidsfonds

Reisleider Roger Delbaere

“Reis mee naar de beroemde Rozenvallei, het best bewaarde Thracische graf in de Balkan, schitterende kloosters vol kleurrijke fresco’s, de beroemde goudschatten van de Thraciërs en de burcht waar de Vlaamse graaf en keizer Boudewijn van Constantinopel gevangen zaten. Aan de Zwarte Zee bewonderen we de unieke middeleeuwse kerken en tenslotte volgen de kunsthistorische wonderen van hoofdstad Sofia. Een reis die zal beklijven.”

 

30/5: Brussel-Sofia-Veliko Tarnovo.
Vlucht naar Sofia. Op doorreis naar de voormalige hoofdstad Veliko Tarnovo bezoeken we het geboortehuis van Todor Zhivkov, de oud-communistische leider van Bulgarije, en nu een museum. Tot slot komen we aan in Veliko Tarnovo, 'de stad van de tsaren' en de middeleeuwse hoofdstad van Bulgarije.

31/5: Etara-Veliko Tarnovo.
Veliko Tarnovo was van de 12de tot 14de eeuw de hoofdstad van het tweede Bulgaarse tsarenrijk en in de stad is de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard gebleven. We verkennen Veliko Tarnovo en wandelen de Tsarevets, de koningsheuvel, op met oude paleizen en de kathedraal. Hierna volgt een bezoek aan het etnografisch openluchtmuseum van Etara. We brengen een bezoek aan Tryavna, een pittoresk dorpje waar we het museum van houtsnijwerk en icoonschilderkunst bezichtigen.

01/06: Arbanasi-Pliska-Varna.
Bezoek aan het historisch dorpje Arbanasi, Unesco-werelderfgoed met het monument van de Ruiter van Madara, het huis van Konstantsaliev, en de Geboortekerk met zijn unieke fresco's.
Middagmaal in Pliska, de hoofdstad van het Eerste Bulgaarse Rijk tussen 681 en 893. Naar Varna, het grootste centrum van theatrale en architecturale kunst in Bulgarije. De ruïnes van de Romeinse baden zijn een grote historische bezienswaardigheid.

2/6: Varna-Nessebar.
Bezoek aan het archeologisch museum van Varna. Naar Nessebar, Unesco-werelderfgoed en een van de oudste steden van Europa met wel veertig middeleeuwse kerkjes, o.m. de St.-Stefan-kerk, de Johannes-de-Doperkerk, Sveti Ivan Neosveteni en het archeologisch museum.

3/6: Shipka-Kazanlak.
Het Shipka klooster, ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten in de Russisch-Turkse oorlog van 1877-1878. Kazanlak met een van de oudste beschavingen van Europa, de Thraciërs, die zich waarschijnlijk meer dan 6.000 jaar geleden in Bulgarije vestigden.
De regio rondom Kazanlak is bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen begraven liggen. We zien de replica van de graftombe van Kazanlak. We bewonderen de fresco's die een beeld geven van de Thracische rituelen en gebruiken.

4/6: Kazanlak-Plovdiv.
Kazanlak en omgeving staan bekend om de rozenolie productie, het bekendste exportproduct van Bulgarije. We nemen deel aan het rozenfestival, als afsluiting van de oogst. Tijden het rozenfeest plukken mannen en vrouwen in traditionele kostuums de rozen, wordt er gedanst, gedronken, gegeten en gezongen. Naar Plovdiv, waar we het Bachlovo Klooster bezichtigen, een van de oudste kloosters van het land. Het in 1083 gestichte klooster staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goed bewaarde fresco's en prachtige iconen. De architectuur met twee mooie binnenplaatsen maakt het klooster bijzonder fraai.

5/6: Plovdiv-Dobarsko-Bansko.
Wandeling door Plovdiv, een stad die even oud wordt geschat als Troje. Het oude centrum is beschermd gebied en bekend om de gebouwen opgetrokken in renaissancestijl. Verder naar Do-barsko. Hier houden we halt bij het bijzondere kerkje uit de 17e eeuw, met ruim 460 fresco's. Naar Bansko, gelegen aan de voet van het Piringebergte en een trekpleister voor natuurliefhebbers en wandelaars.

6/6: Bansko-Sofia.
We ontdekken het beroemdste monument van Bulgarije, het Rila klooster gelegen in het Rilagebergte. Dit klooster is Unesco-werelderfgoed en het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. We bewonderen er de muurschilderingen, de bijzondere architectuur en de fraaie fresco's. Onderweg naar Sofia stop in Boyana voor een bezoek aan het middeleeuwse kerkje Boyanska curkva, Unesco-werelderfgoed, met fresco's uit 1259. De fresco's vormen een tweede laag over de schilderingen van vroegere eeuwen en behoren tot de meest complete werken van de Oost-Europese middeleeuwse schilderkunst. We eindigen de dag in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije.

7/6: Sofia-Brussel.
Stadswandeling in Sofia en bezichtiging van o.m. de Alexander Nevski-kathedraal, de Hagia Sofia, de Rotun-da, de Banya Bashimoskee en het ondergrondse Romeinse Serdica. Tot slot staat er een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum op het programma. Hierna vertrek je naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Richtprijs  Half pension.
€ 2.130 pp in tweepersoonskamer.
€ 295 toeslag eenpersoonskamer.
Min. 15, max. 25 deelnemers.

Als V.V.L.-lid reist u voor  € 2.090 pp in een tweepersoonskamer
In een eenpersoonskamer reist u voor  € 2.385

extra inbegrepen

- De De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken.
- Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Roger Delbaere.
- Gebruik van de audiofoon.
- Lokale Nederlands- of Engelstalige gids.
- Fooien voor plaatselijke gidsen en chauffeurs.
- Overnachtingen met ontbijt in kwaliteitsvolle hotels.
- De maaltijden in lokale restaurants of de hotels vanaf het middagmaal op dag 1 tot en met het middagmaal op dag 9.
- Vluchten Brussel - Sofia h/t met Bulgaria Air, de luchthaventaksen en CO2-compensatie.
- Transfers en vervoer ter plaatse in comfortabele autocar.