<<  <  December 2019  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Reisleiders

Roger Delbaere, Historicus
Is al 35 jaar reisleider van de V.V.L.

E-mailAfdrukken

Oezbekistan

Titel:
Oezbekistan
Wanneer:
za, 5. september 2020 - wo, 16. september 2020
Categorie:
Wereldreizen

Omschrijving

Beste reizigers,

Naar aanleiding van het negatieve reisadvies ter plaatse en/of in België ten gevolge van de Co­rona-pandemie worden alle reizen uitgesteld tot 2021.  We betreuren dit uiteraard ten zeerste maar zijn ervan overtuigd dat u onze beslissing met het oog op de veiligheid, de gezondheid en het comfort van onze reizigers kunt ondersteunen.

We zijn ervan overtuigd dat deze maatregel u en ons de nodige ademruimte kan schenken zodat u, eens de situatie genormaliseerd is, opnieuw ten volle kunt genieten van ons aanbod, en we u daar van harte opnieuw massaal mogen op verwelkomen.

De V.V.L.-reis naar Macedonië van 31 oktober tot en met 8 november gaat wel door. 

 

i.s.m. Davidsfonds cultuurreizen

Reisleider  Roger Delbaere

Oezbekistan: Hart van de Zijderoute.

Oezbekistan is door zijn ligging op de grens tussen west en oost een historisch gebied waar culturen met elkaar in contact kwamen en zich vermengden. Zo liep de Zijderoute dwars door Oezbekistan, wat het een zeer gegeerd gebied maakte, waar verschillende legendarische heersers even de plak zwaaiden maar vooral de mythische Timoer Lenk zijn stempel drukte en zo nog steeds beschouwd wordt als de Va­der des vaderlands. De uitmuntende gast­vrijheid van de Oezbeken hangt nauw samen met de aan de Zijderoute te danken traditie van respectvolle omgang met reizigers uit alle windstreken. Op de grens van Europa en Azië vinden we een smelt­kroes van Islam en Sov­jet­geschiedenis; een ruige natuur; schitteren­de steden als Khiva, Buchara en Samar­kand die de hoogdagen van de Zijderoute in herinnering brengen; en een hartelijke bevolking.

 

Vlucht naar Tashkent via Istanboel.  Aankomst na middernacht en trans­fer naar het hotel.  Stadsbezoek met o.a. de oude stad, de koranschool van Kukeldesh, het mu­seum voor Toegepaste Kunsten, de Ti­la Shaikhmoskee, het Kafelsashi­com­plex en de bazaar van Chorsu. ‘s Avonds vlucht naar Urgench en on­middellijke transfer naar Khiva.

Khiva, een museumstadje ommuurd door een lange lemen wal en 4 grote toegangspoorten. We wandelen langs de Vrijdagmoskee, de Kalta Mi­nor en de Kunya Ark, de harem van het Tashaulipaleis en de karavanserai.  Emirs, khans en tsaren kleuren de geschiedenis van deze voormalige han­delspost op de zijderoute. Folkloreavond met avondmaal in het hotel.

‘s Ochtends met de trein naar Bukhara. Lunch aan boord van de trein. Bij aankomst in Bukhara eerste stadsbezoek met het schrijn van de soefiheilige Bakhauddin Nakshbandi.

Twee volle dagen  genieten we van de grandeur van het oude Bukhara met de schitterende monumenten en 140 beschermde gebouwen zoals de Mo­ga­ki Attarimoskee, de minaret en moskee van Poi Kalon en de madrassa van Miri Arab en Chor Minor, de Balakhauz moskee en het mausoleum van Ismail Samanid.

Excursie naar Paikend, de ruïnes van een oud stadje aan de oevers van de Amudarya. ‘s Namiddags vrije tijd om te verdwalen in de overdekte bazaar van Bukhara.  We genieten van een volkskunstvoorstelling in een madrassa met avondmaal.

Naar Samarkand met onderweg be­zoe­k aan Sitora-i-Mokhikhosa, de zo­merresidentie van de vroegere emir van Buk­hara. In Vobkent bewonderen we de minaret en in Gijduvan is er een fotostop aan de Ulugbek madrassa. We bezoeken ook een traditionele pottenbakkerij waar we ook het middagmaal nemen. Doorrit naar Sa­markand met een stop aan de Rabat Malik karavanserai ruïnes.

Volledige dag in ‘de parel van de islam’. De Mongoolse heerser Timoer Lenk maakte Samarkand tot hoofdstad van zijn groot imperium. Het Re­gistanplein met zijn 3 madrassa’s is wellicht het indrukwekkendste plein van Centraal-Azië. Bezoek aan o.a. het imposante mausoleum, de bazaar en de Bibi-Khanmoskee, we horen er het verhaal over het bouwwerk, het Af­ro­siabmuseum, het observatorium van Ulugbek en de Gur-e Emir met de in bladgoud bewerkte muren en zoldering. In de namiddag bezoeken we de vorstelijke necropolis van Shahi Zin­da met de indrukwekkende laan van mausolea en het heiligste schrijn van Qusam ibn-Abbas. Be­zoek aan de bazaar van Ur­gut, een wekelijkse sfeervolle zondagsmarkt. Met bezoek aan het dorpje. 

Excursie (personenwagens en chauffeurs) naar Shakre Sabz, de geboorteplaats van Timoer Lenk, bezoek aan de ruïnes van het Ak-Saray paleis, de be­graafplaats van Do­rus Tilavat, de mos­kee van Kok Gum­baz, de Dorus Sai­dat- en de Vrijdag­moskee.

‘s Ochtends vertrek uit Samarkand met grensovergang naar Tadjikistan voor een bezoek aan de UNESCO-site van Sarazm en de citadelruïnes van Penjikent, in de hoogdagen van het Sog-dische rijk een van de belangrijke halteplaatsen op de Zijderoute. Het gletsjermeer Iskanderkul, gelegen in het Fangebergte op 2195m hoogte, is vernoemd naar Alexander de Grote.  Het is een van de mooiste bergmeren van de voormalige Sovjet-Unie. De 3378 m hoge Shakhristan-pas verbindt de Fergana-vallei met de vallei van de Ze-rafshan-rivier. Een prachtige rit!

‘s Ochtends bezoek aan Khujand. Het werd meer dan 2500 jaar geleden ge-sticht en was door zijn ligging aan de ingang van de Fergana-vallei een be­langrijke handelspost langs de Zijde­route. Doorreis naar Tashkent.

Na een vroeg ontbijt rijden we naar de luchthaven voor de terugvlucht naar België via Istanboel.

Richtprijs  Vol pension.

€ 3.445 pp in tweepersoonskamer.
€ 380 toeslag eenpersoonskamer.

Minimum 15 deelnemers.

Als V.V.L.-lid reist u voor  € 3.395 pp in een tweepersoonskamer
In een eenpersoonskamer reist u voor  € 3.775

EXTRA INBEGREPEN!
- Toegangsgelden voor de vermelde bezoeken.
- Binnenlandse vluchten Tashkent - Urgench.
- Huidige luchthaventaksen en fueltoeslagen (onderhevig aan wijzigingen!).
- Alle overnachtingen in de vermelde hotels.
- Reis in volpension, vanaf middagmaal 2 t.e.m. ontbijt dag 12 (afhankelijk van vluchturen).
- Alle vermelde vervoer ter plaatse (autocar of trein).
- Engelstalige plaatselijke gidsen per regio.
- Visum Tadzjikistan.
- Fooien plaatselijk hotel- & restaurantpersoneel, gidsen & chauffeurs.

 

Reservering

Algemene V.V.L.-reisgaranties